donderdag 18 september 2008

Wraak van het boek

Het boek slaat terug. Tot nu toe was Film by the Sea een filmfestival voor boekverfilmingen, waar de literatuur streng buiten beschouwing bleef. De jury betrekt de boeken niet in haar beoordeling van de competitiefilms, daarvoor heeft eeuwig juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse zich altijd hard gemaakt.

Maar nu willen twee juryleden, schrijver Gerbrand Bakker en actrice Thekla Reuten, met een voorstel komen om verandering te brengen in die patstelling. Het staat in de PZC van vanochtend. Het past in het beeld van deze festivaleditie, dat door meer schrijvers dan filmmakers bezocht wordt (zie The Trailer van vanochtend, 'Meer internationale schrijvers in Vlissingen').

Film by the Sea heeft de ambitie de komende jaren uit te groeien tot een film- en literatuurfestival. In dat opzicht komt het voorstel van de juryleden als geroepen. Want als alle schrijvers van de literaire bronnen van de competitiefilms aanwezig zijn, plus alle regisseurs, volstaat het voor de jury natuurlijk niet om helemaal niets met de boeken te doen.

De dagkrantredactie past zich al aan aan het nieuwe tijdperk. Het komend weekend gaan we al die schrijvers interviewen. Het zien van de film volstaat dan niet als voorbereiding. Het was een aandoenlijk beeld, vanochtend in de Gulden Stroom: twee redacteuren die, de slaap nog in de ogen, op het balkon in het zonnetje respectievelijk Starting Out in the Evening van Brian Morton en Un Secret van Philippe Grimbert zaten te lezen.

2 opmerkingen:

Marjanne zei

Wie ontpopt zich daar tot francophone? Paul? Bennoit?

Unknown zei

Nee, eh, Joost was het. Knap he! Maar het was in een Nederlandse vertaling hoor.